Onze Delftse Donderslag is een traditionele herfstbock. De naam herfstbock komt van oorsprong uit de stad Einbeck in Nedersaksen, Duitsland. Vanaf circa 1600 brouwde men hier bier na in München, alwaar men Einbeck uitsprak als Ainpöck. Zo werd Ainpöcker Bier al snel Ein Bockbier.

Op een ochtend in oktober van het jaar 1654 was een wacht van het voormalige Kruithuis, wat toen nog in Delft centrum stond, zijn wacht aan het lopen. Met zijn lantaarn was hij het buskruit aan het inspecteren wat daar opgeslagen lag, zo’n 90.000 pond. Echter waren deze lampen vroeger gestookt op olie of zelfs met een kaars. De details zijn in de loop der jaren wat vervaagd, maar het effect was wel dat een vonk terecht kwam bij het buskruit. Hierdoor is het Kruithuis ontploft en heeft schade aan ongeveer de helft van het toenmalige Delft aangericht. Dit werd de Delftse Donderslag genoemd, naar verluid was de klap tot in Texel te horen.

Dan rijst alleen de vraag; wat heeft dit te maken met het bier? Ons bier zorgt voor een net zo krachtige smaaksensatie als de Delftse Donderslag. Het is een ondergistend bockbier van 7 procent. Doordat we gebruik hebben gemaakt van onder andere caramelmouten, heeft het bier een licht zoete, volle smaak. In combinatie met de toegevoegde hop zorgt het ervoor dat het biertje een vol zoete, licht bittere smaak krijgt. Daarnaast is ook dit bier ongefilterd en ongepasteuriseerd.

Al sinds 2013 brouwen wij deze herfstbock elk jaar en in oktober 2015 is de Delftse Donderslag uitgeroepen tot het beste en lekkerste bockbier van Nederland! Een uitgebreider verslag is hierover is hier te vinden.

Alcoholpercentage7%
EBC36
EBU40%
Aanbevolen drinktemperatuur8 – 12 ⁰C
SmaakMoutig, lichtzoet, bitter, hoppig

In onze Delftse Donderslag maken wij gebruik van water, hop, verschillende moutsoorten en gist.